2017 JAMB Likely Questions and Answers From Each Chapter of Novel- In Dependence

GET SCHOLARSHIP PAST QUESTIONS AND ANSWERS AT PROMO RATE, RUSH NOW PROMO CLOSES SOON CALL +2348166475060

2017 JAMB Likely Questions and Answers From Each Chapter of Novel- In Dependence

42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo? 
Ans: He woke up homesick 


43. Where did he buy his chicken from? 
Ans: The Covered Market 

44. The finest hotel in Oxford is…? 
Ans: Randolph Hotel 


45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle? 
Ans: Uncle Kayode 

46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria? 
Ans: Mr Richardson 


47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’ Who made this statement? 
Ans: Mr Richardson 


48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering. Return home immediately’’? 
Ans: Tayo’s mother 

49. What does Tayo despise Mr Richardson for? 
Ans: Bigotry 


50. Who is Dele? 
Ans: The village drunk 

51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship? 
Ans: Tayo impregnated a woman 

52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…? 
Ans: Writing about African art and culture 


53. Who is Salamatou? 
Ans: A single mother of half-caste Sulaiman 

54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria? Ans: Greed and mismanagement 


55. In what university was Tayo offered a job? 
Ans: Birmingham University 


56. Who is Miriam? 
Answer: Tayo’s wife 


57. Whose diary did Tayo discover in his study? 
Ans: Vanessa’s 


58. Why is Miriam loved by Tayo’s family? 
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke 
 
59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’? 
Ans: Uncle Kayode’s house 
60, What is the name of the local artiste that took Tayo to the village? 
Ans: Akin 

ALSO READ:  How To Make High Score In JAMB 2017

61. What led to the closure of universities? 
Ans: University students protest 


62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country? 
Ans: He Wanted to wait and help his students 

63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria? 
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life. 


64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not?

Ans: To receive an award for his book 


65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with? 
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university 


66. What was the outcome of the meeting? 
Ans: Disappointment 


67. Who challenged Tayo on the road on his way home? 
Ans: The soldiers 


68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home? 
Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly 

69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother? 
Ans: Cancer 


70. What killed Tayo’s father? 
Ans: Stroke 


71. By what means did Tayo’s mother die? 
Ans: An accident 


72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary? 
Ans: 18 years 


73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement? 
Ans: Edward 


74. To whom was the statement made? 
Ans: Vanessa 

75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife? 
Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child 


76. For what reason was Tayo detained? 
Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come. 

77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage? 
Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite 


78. ‘’Ah, bleep you, Mum!’’ Who said this? 
Ans: Suleiman 


79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father? 
Ans: The Carrington Home for the Elderly 


80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport? 
Ans: To meet Tayo 


81. What was her father looking for before she came? 
Ans: His pen 


82. What is name of Tayo’s driver? 
Ans: Abdou 


83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this? 
Ans: Tayo 


84. To whom was it said? 
Ans: Abdoun 



85. In what part of the U.S. did Kemi reside? 
Ans: San Francisco 


86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident? 
Ans: Miriam’s 


87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript? 
Ans: The poor relationship between her and her father 


88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria? 
Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma. 

89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in? 
Ans: San Francisco. 


90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation. You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this? 
Ans: Kwame 


91. To whom was this said? 
Ans: Tayo 

ALSO READ:  2017 JAMB Likely Questions and Answers From Each Chapter of Novel- In Dependence
”]

92. What honorary degree did Tayo receive? 
Ans: Doctorate of literature 


93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them? 
Ans: A middle-aged couple 


94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree? 
Ans: Yes 

 

Please share this to help a friend

Academic Related

Am Nwadioha Gospel Chinonso I have a passion to impact lives through writing and providing relevant information to young people who wants to excel in their various educational pursuit. On my site, I provide scholarship, grant and internship information for all countries. Hangout with me at www.academicrelated.com Together we can change the World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to...